אסטרטגיות התמודדות לילדים: טיפים לעזרה לילדים עם חרדה

למרות שלא תמיד זה כך נראה לנו, זה לא קל להיות ילד, במיוחד בעידן הזה. מבריונות ברשת, מגיפות עולמיות וחוסר יציבות ביטחונית – לשמור על חיים נטולי חרדה זה דבר לא פשוט.

מחקרים הראו כי 1 מכל 10 ילדים ומתבגרים סובלים מהפרעת חרדה כלשהי והיא הבעיה השכיחה ביותר בבריאות הנפש שילדים מתמודדים אתה.

האמת היא – החיים מלחיצים ומיומנויות התמודדות בריאות מלמדות אותנו איך להתמודד עם העליות והמורדות של חיינו. זה הכרחי שלא רק נעזור לילדים שלנו לזהות ולהביע את רגשותיהם, אלא גם ללמוד כיצד לנהל אותם ובכך לצייד אותם עם כלים חשובים לחיים.

אז איך נראית חרדה?

לא קל להתמודד עם  מצבי הלחץ שילדינו חווים, דאגות בריאותיות, חרדת פרידה, לחץ חברתי, הצורך להיות "תלמיד טוב" ולקבל ציונים טובים.

ילדים חשים חרדה כאשר הם מתמודדים עם מצבים וחוויות חדשות. זה נורמלי וטבעי לחלוטין.

אז מתי הם עשויים להזדקק לעזרה נוספת?

אם הילד חרד יותר מילדים בשכבת גילו, אם החרדה מקשה על השתתפות בפעילויות חברתיות או אירועים בבית הספר, או כשהדאגות שלהם נראות לא פרופורציונליות לבעיות איתם הם מתמודדים- חשוב לפנות לעזרה.

לחרדה פנים רבות. הסימנים הנפוצים שלה יכללו לעיתים:

  • כסיסת ציפורניים
  • קושי בהרדמות או קושי בשינה רציפה
  • קושי להתרכז
  • פעלתנות ייתר
  • בכי
  • היצמדות לדמות משמעותית
  • עייפות
  • נשימה מהירה
  • חוסר תאבון
  • סחרחורות
  • עייפות
  • כאבי בטן
  • תלונות קבועות על הרגשה כללית לא טובה

כמובן שיש לשלול סיבות בריאותיות לפני!

אנו, ההורים, שואפים כי ילדינו יסגל מנגנוני התמודדות בריאים ויעילים בהתמודדות עם מצבי לחץ. סגנון התמודדות לא מייטבי יכול לכלול אכילה לא בריאה, פגיעה עצמית, תוקפנות, נסיגה חברתית ושימוש בחומרים. חשוב ביותר גם לשים לב כי הילד אינו מפתח דפוס המנעותי מהגורם.

אנחנו לא רוצים להכחיד את גורמי הלחץ. המטרה היא ללמד אותם איך לסבול את החרדה שלהם ולתפקד תחתיה ועם הזמן, החרדה תרד.

אסטרטגיות התמודדות לילדים

  1. הישאר פעיל

פעילות גופנית היא אסטרטגיית התמודדות בריאה ודרך נפלאה להתמודד. טיול בפארק, ריצה או רכיבה על אופניים תעזור להם להיפטר מעודף האנרגיה שיש להם ותעזור לגוף לשחרר אנדורפינים. מחקרים מראים שפעילות גופנית סדירה יכולה למעשה להגן על ילדים מפני מתח.

  1. מוסיקה

תקשיב!

עבור חלק מהילדים, האזנה למוזיקה יכולה לעזור להם להירגע. רשימת שירים מוכרת וצפויה יכולה לעזור לילד להירגע.

נגן!

יצירת מוזיקה היא עוד אסטרטגיה מצוינת. אם ילדכם מנגן על כלי נגינה, בקש ממנו להתאמן.

תשיר!

כשאנו שרים הגוף משחרר שחרר אנדורפינים ומעורר ייצור אוקסיטוצין, שעוזר להקל על מתח.

רקוד!

ריקוד לצלילי מוזיקה יכול לשפר את ההשקפה של ילדכם. זה כיף ומשחרר ויכול לעזור לשנות את מצב הרוח שלו.

  1. הרפיית שרירים

ברגע שהגוף מרגיש רגוע, פיזית, קשה מאוד להרגיש חרדה. בתרגילים אלו אנו נכווץ קבוצה אחת של שרירים בכל פעם בזמן השאיפה, ולאחר מכן להרפות אותם כשהם נושפים החוצה.

  1. תהיו יצירתיים

ציור, גזירה, פיסול, צביעה – כל אלו הן פעילויות נהדרות כדי לעזור בניהול חרדת ילדים.

  1. צור ערכת כישורי התמודדות

הכינו "קופסת חירום" מיוחדת שבה הילד יכול להשתמש בצורה עצמאית כאשר הוא מרגיש לחץ, כשהוא צריך עזרה.

מה אפשר לשים בקופסה המיוחדת הזו? שמיכה מנחמת, בועות סבון, צעצועי פידג'ט, בובה אהובה, פלסטלינה, מחברת עם טושים, חבל קפיצה, ספר מעניין. כל מה שאתם חושבים שיוכל לעזור לילד כשהוא מרגיש מוצף.

  1. תרגלו תרגילי נשימה

תרגילים להאטת הנשימה עוזרים להפחתת חרדה.

לנשימה עמוקה והוצאת אוויר איטית יש למעשה יתרונות רבים ונוספים. תרגול יומיומי שכזה משפר את הריכוז, מפחית מתח ומוריד את קצב הלב. זוהי מיומנות התמודדות מצוינת, ממוקדת רגשות, וישנם תרגילי נשימה רבים ושונים שתוכלו לתרגל. הדרך הכיפית ביותר לתרגל זאת היא בעזרת בועות סבון. מי מפריח את הבועה הגדולה ביותר?

  1. דבר חיובי

לעתים קרובות, ילדים הסובלים מחרדה עוסקים בדיבור עצמי שלילי. יש להם מחשבות שליליות, הרבה דאגות "מה אם" והם מבלים זמן רב במחשבה על התרחיש הגרוע ביותר.

בקשו מהילד לומר משהו חיובי על עצמו, אמרו לו אתם וציינו כמה הוא נהדר ונפלא. ציינו שוב ושוב את נקודות החוזקה שלו.

  1. המקום השמח

לכולם יש את המקום המיוחד הזה, ה-"מקום שמח", שבו הרגשנו מצוין, נעים, בטוחים ואהובים. בין אם זה הפארק, חוף ים, מכורבלים במיטה או הגלידרייה. תנו לילד לבחור את הזיכרון או המקום האהוב עליו, בקשו ממנו לעצום את עיניו ולדמיין שהוא שם. בקשו ממנו לתאר את המקום, הריח והתחושה. העמידו פנים שאתם שם איתם. דברו על המקום, תארו מה אתם קולטים בחושים כשאתם "שם".

  1. פנו למומחה

לעיתים הורים זקוקים לעזרה בהתמודדות עם חרדה. מחקרים מראים כי טיפול קוגניטיבי התנהגותי נמצא בראש רשימת הטיפולים המומלצים לכך.

 

חשוב!

  1. למדו את הילד אסטרטגיות מרובות, שכן בהחלט אין גישה חד-משמעית למתח. משהו עובד היום, ייתכן ולא יעבוד מחר. לכן, חשוב להראות וללמד את הילד מגוון גישות כדי שיוכלו למצוא אחת שתגרום להם להרגיש טוב יותר בכל מצב.
  2. ילד כעוס, חושש או במתח לא פנוי ללמוד אסטרטגיות אלו. הזמן הטוב ביותר ללמד מיומנויות התמודדות הוא כאשר הם רגועים ונינוחים.
  3. ילדים לומדים על ידי העתקה שלנו. דרך מצוינת לעזור להם להבין ניהול מתח היא על ידי מודליג של ההתנהגות הנכונה. הראו להם דרכים בריאות להתמודד עם רגשות קשים.
  4. שלבו את האסטרטגיות בחיי היומיום. כשהמיומנויות הללו יהפכו להרגל, הם יוכלו להשתמש בהם בקלות רבה יותר.
  5. פיתוח אסטרטגיות התמודדות הוא מיומנות חיים, בין אם ילדכם חרד ובין אם לא. אם נכין אותם כעת, יהיו להם מגוון כלים הזמינים לשימוש בעת הצורך.